Talviolut "trilogian" toinen osa: Vinter Ale.
Toiseksi talviolueksi tuli tehtyä olut, jonka "inspiraatio" lähti kesällä tehdystä sahdista. Ajattelin, että miltä maistuisi olut, jonka mallassetti olisi lähellä sahdin mallaspohjaa, mutta lisäksi siinä olisi pikkuisen paahdettuja maltaita ja karamellimallasta.
Toiseksi talviolueksi tuli tehtyä olut, jonka "inspiraatio" lähti kesällä tehdystä sahdista. Ajattelin, että miltä maistuisi olut, jonka mallassetti olisi lähellä sahdin mallaspohjaa, mutta lisäksi siinä olisi pikkuisen paahdettuja maltaita ja karamellimallasta.
Stenkulla Vinter Ale
Amt | Name | Type | # | %/IBU |
---|---|---|---|---|
15,00 g | Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) | Water Agent | 1 | - |
4,21 kg | Sahti Malt (10,0 EBC) | Grain | 2 | 67,5 % |
0,89 kg | Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) | Grain | 3 | 14,2 % |
0,44 kg | Crystal EBC 200 (200,0 EBC) | Grain | 4 | 7,1 % |
0,40 kg | Wheat (5,0 EBC) | Grain | 5 | 6,4 % |
0,15 kg | Black (1500,0 EBC) | Grain | 6 | 2,4 % |
0,15 kg | Chocolate Malt (900,0 EBC) | Grain | 7 | 2,4 % |
8,00 g | Juniper Berries (Mash 60,0 mins) | Spice | 8 | - |
37,91 g | Northern Brewer [8,50 %] - Boil 60,0 min | Hop | 9 | 34,5 IBUs |
15,06 g | Irish Moss (Boil 15,0 mins) | Fining | 10 | - |
28,43 g | Fuggles [5,90 %] - Boil 15,0 min | Hop | 11 | 8,9 IBUs |
8,00 g | Juniper Berries (Boil 15,0 mins) | Spice | 12 | - |
14,21 g | Fuggles [5,90 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min | Hop | 13 | 3,5 IBUs |
14,21 g | Northern Brewer [8,50 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min | Hop | 14 | 5,0 IBUs |
2,0 pkg | Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] | Yeast | 15 | - |
Mäskäys
65C 60min
Keitto
60min
IBU
52
EBC
65
OG
1.064
FG
1.006
ABV
7,6
Käyminen
18 C n. kolme viikkoa
Mäskäyksessä käytetty 17 litraa 70C vettä, jolla piti saada mäskäyslämmöksi 64C. Mutta digitaalinen lämpömittari alkoi pahemman kerran oikuttelemaan ja näytti vedenlämmityksen loppuvaiheessa ihan mitä sattuu. Hätätilassa jouduin tyytymään analogiseen paistomittariin ja sen kanssa veden ja mäskin lämpötila meni aika arvailuksi. Todennäköisesti lämmöt mäskäyksessä oli lähempänä 60C, koska oluen lopullinen ominaispaino oli 1.006, kun suunniteltu oli 1.013. Tunnin mäskäyksen jälkeen huuhtelu 20 litralla 76 asteista vettä. Yhteensä vierrettä tuli n. 28 litraa ja sen ominaispaino oli 1.048 (arvio oli BeerSmithin mukaan 1.052).
Tunnin keitto meni tällä kertaa ilman yllätyksiä, paitsi että kun jäähdytyksen jälkeen mittasin ominaispainon niin jäätiin paljon suunnitellusta tavoitteesta. Tavoite oli 1.070 ja tulos 1.054. Tuosta lisää vähän myöhemmin. Humaloinnin halusin tehdä tarkoituksella tuntuvaksi, ei mitään IPA tasoa, mutta enemmän kuin porter tai stout tyyleissä. Ja tein vielä flame-out vaiheessa aromilisäyksen, joka sai "muhia" vierteessä puoli tuntia ennen kuin jäähdytin vierteen.
Tunnin keitto meni tällä kertaa ilman yllätyksiä, paitsi että kun jäähdytyksen jälkeen mittasin ominaispainon niin jäätiin paljon suunnitellusta tavoitteesta. Tavoite oli 1.070 ja tulos 1.054. Tuosta lisää vähän myöhemmin. Humaloinnin halusin tehdä tarkoituksella tuntuvaksi, ei mitään IPA tasoa, mutta enemmän kuin porter tai stout tyyleissä. Ja tein vielä flame-out vaiheessa aromilisäyksen, joka sai "muhia" vierteessä puoli tuntia ennen kuin jäähdytin vierteen.
Jäähdytyksen jälkeen siirsin vierteen käymisastiaan ja mittasin sivuun otetusta näytteestä ominaispainon. 1.054. Mittausta seurasi tovi kiroilua ja epäilys ominaispainomittarin virheellisyydestä, joten tein tarkastusmittauksen vedellä. Ja oikeinhan se näytti. Lisäsin sitten 800 grammaa sokeria, jolla sain aloitus ominaispainon nousemaan 1.064:een.
Lopuksi vierteen hiivaus kahdella paketilla Danstarin Nottingham hiivaa. Hiivat nesteytin valmistajan nettisivuilla olevien ohjeiden mukaan. Talvisin meidän talon sisälämpötila pysyy suht tasaisessa 18 asteessa, joten laitoin vierteen käymään olohuoneen yhteen nurkkaan, jossa lämpötila pysyy tasaisena ja käymisastia on pois jaloista ja mukuloiden näköpiiristä. Käymislämpötila oli koko käymisen ajan nätisti 18 (+-1) astetta. Kolmen viikon käymisen jälkeen oluen FG oli 1.006 ja pullotin oluen ja lisäsin siihen 4,7g/l sokeria jälkikäymistä varten.
Niin ja miksi jäätiin keiton jälkeen niin paljon suunnitellusta? Parin oluen ja muutaman illan pohdinnan jälkeen löysin pari syytä: olin varovainen keiton voimakkuudessa, kun porterin kanssa tuli ongelmia, joten vettä haihtui vähemmän kuin BeerSmithin asetus laski. Ja myös se ko. asetus oli hivenen keturallaan. Lisäksi mäskäys ja "brewhouse" tehokkuus oli jonkin verran liian korkea, joten ohjelma laski, että mäskäyksessä lähtee irti enemmän sokereita kun todellisuudessa lähti. Nuo korjattuna sitten kohti seuraavaa olutta: Wee Heavyä.
"Tasting notes"
Tulossa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti