tiistai 7. lokakuuta 2014

Batch no: 8. Sahti

9.8.2014

Sahdin teko on pyörinyt mielessäni oikeastaan siitä asti kun aloitin olutta kotona tekemään. Ja sitä ei ole auttanut se, että saunan pata tuntuu kuiskaavan "sahtia, sahtia" joka kerta kun teen olutta. Itse tekeminen alkoi konkretisoitua, kun tilasin keväällä netistä Ilkka Sysilän kirjoittaman "Small-Scale Brewing" kirjan, jonka lopussa on oma luku sahdin valmistuksesta. Lisäksi huomasin ilokseni, että paikalliseen Prismaan sai tilattua Viking Maltin Sahti-mallasta säkkitavarana, joten vain itse tekeminen uupui. Ja vielä lisää ohjeistusta ja tietoa löysin yllättäen jenkkiläisestä "Brew Your Own" (byo.com) lehdestä, jonka kesän numerossa oli juttu sahdin tekemisestä. Tuossa lehdessä on kyllä yleensäkin paljon mielenkiintoisia juttuja oluen tekemisestä yms. joten suosittelen tutustumaan jos ei ole tuttu.

 Aivan perinteistä sahtia en lähtenyt tekemään, kun en satu omistamaan kuurnaa, eikä sellaista ollut kesän aikana mahdollisuutta alkaa tekemäänkään. Lisäksi katajanoksia ei ole tullut vastaan, joten korvasin ne katajanmarjoilla. Tuolla muutoksella maku muuttuu, kun oksien tuoma katkera katajainen aromi ja maku korvaantuu marjojen hieman mausteisen pippurisella maulla. Lisäksi halusin lisätä humalaa mäskäysvaiheessa tuomaan omaa aromiaan. Koska sahtia ei keitetä kuten olutta, katkeroa ei humalasta irtoa.

Vierteen keittämistä lukuunottamatta sahdin teko vastaa oluen tekoa. Perinteisesti sahdin mäskäys on tehty oikein pitkän kaavan mukaan ja siinä on saattanut vierähtää monen monta tuntia ja mäskäys on sisältänyt useita lämpötilan nostoja. Nykyisillä maltailla sokerit saadaan kuitenkin irrotettua maltaista lyhyemmässä ajassa ja itsekin päätin tehdä mäskäyksen yksivaihe infuusiolla ja mäskäyksen lopussa tehdä niin sanotun mash-outin nostamalla mäskin lämpötilaa lämmittämällä sitä kaasuliekin päällä. Tuota myös suositeltiin BYO:n artikkelissa, jotta saanti (mäskäystehokkuus, eli kuinka paljon sokereita saadaan maltaista irti) paranisi.

Ainekset:
Amt Name Type
%/IBU
8,00 kgSahti Malt (10,0 EBC)Grain
94,1 %
0,50 kgTuoppi Kaljamallas (200,0 EBC)Grain
5,9 %
10,00 gAhtanum [5,20 %] - Mash 60,0 minHop
0,8 IBUs
8,19 gJuniper Berries (Mash 60,0 mins)Spice
-
0,3 pkgRajamaki Bakers YeastYeast
-




Mäskäys:
60min 68C
5min 78C

Keitto:
nopea kiehautus

IBU:
-

EBC:
34

OG:
1.096

FG:
1.030

ABV:
8,8%

Käyminen
19-20C


Sahdin pääraaka-aineet: Sahti- ja kotikaljamaltaat.

Sahdin raaka-aineet saa suurimmaksi osin tavallisista ruokakaupoista. Sahtimallas on usein tilaustavaraa, mutta omasta "lähi"-Prismasta ymmärsin, että sitä löytyy kyllä keskusvarastosta. Maltaan sain haettua kaksi päivää tilauksen jälkeen, joten se tuli kyllä nopeasti. Kotikaljamallasta varmasti löytyy joka kaupasta. Katajanmarjat löytyi erikoisliikkeestä, jossa oli laaja valikoima erilaisia mausteita. Ja ilman niitäkin sahdin saa tehtyä, varsinkin jos tietää mistä saa haettua katajanoksia. Lisäksi sahti käytetään tavallisella pullahiivalla. Rajamäen hiiva on kaiketi ainoa "autenttinen" sahtihiiva, mutta olen ymmärtänyt että tarvittaessa myös kuivahiiva kelpaa.

Tekovaihe meni oikein mallikkaasti, mäskäyslämpötila osui yllättävän hyvin kohdilleen ja tippui tunnissa noin kolmisen astetta. Keväällä tekemäni kuplamuovieriste mäskikattilaan ympärille alkaa tosin vedellä viimeisiään ja tarkoitus on korvata se verstaassani lojuvalla palovillalla, kunhan saan joskus aikaiseksi sen tehdä... Mäski oli tymäkkää tavaraa, mäskäyssuhde oli suurin piirtein 2:1 (kaksi litraa vettä ja yksi kilo mallasta). Vierteen valuttaminen huuhteluineen kestikin hyvän tovin. Keittovaihe oli siis enemmänkin pastoröinti 80 asteessa ja lopuksi vain nopea kiehautus. Lopuksi jäähdytys ja vierteen siirto käymisastiaan.

Käyminen hoitui huoneessa, jossa oli ilmalämpöpumppu ja se piti lämpötilan 19-20 asteen välillä. Viikon jälkeen käyminen oli jo hiljentymään päin ja lapposin sahdin sekundaarikäymisastiaan. Ominaispaino oli laskenut 1.034. Lisäksi siirsin käymisastian jääkaappiin, jossa lämpötila oli 4 astetta. Kahden viikon päästä sekundäärikäymisastiaan siirrosta lapposin sahdin vielä kahteen hanalliseen kymmenen litran kanisteriin, josta sahtia oli kätevä ottaa nautittavaksi. Ominaispaino oli vielä laskenut 1.030.



Maltaat, katajanmarjat ja humala mäskikattilassa odottamassa mäskäyksen alkua.



Mäskäyksen lopussa nostin mäskin lämpötilan kaasupolttimella 78 asteen 

Maltaiden huuhtelu 78 asteisella vedellä. Vierrettä keräsin n. 20 litraa

Hiivapaketista käytin n. 1/4 ja lisäsin sen ensin n. puoleen litraan jäähdytettyä vierrettä "ottamaan vauhtia"

Reilun puolen tunnin jälkeen hiiva osoittaa elonmerkkejä.

Valmista sahtia! Kippis!

Jaa millaista tuli vai? No hyvää!

Siiderit 2014

Tässä juttua tämän vuoden tekeillä olevista siidereistä. Päivittelen tätä juttua sitä mukaan kun jotain tapahtuu. Suunnitelmissa oli tehdä viisi erää, kolmella erilaisella hiivalla: WLP715 Champange Yeast, WLP775 English Cider Yeast ja WLP720 Sweet Mead Yeast. Kaikki hiivat ovat White Labsin nestehiivoja. WLP715 ja WLP775 hiivoja käytin jo viime vuonna. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä "normi" siideriä (eli vain mehu ja hiiva), vahvempi siideri lisätyn sokerin avulla sekä kuivahumaloitua siideriä.

Siideri #10
Kauden ensimmäinen siideri. Puristettavissa omenoissa oli mukana myös jonkun verran valkeaa kuulasta, jota ei yleensä ole käytetty, koska siitä ei hirveän laadukasta mehua tunnu tulevan. Tarkoitus kuivahumaloida.

7.9.2014.  Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.040. Hiivana WLP775 (kaadettu suoraan putkilosta mehun sekaan.

8.9.2014 Käyminen alkanut kunnolla.

2.10.2014. Siirsin siiderin toiseen käymisastiaan ja laitoin sekaan 40g australialaista Summer-humalaa (6,4% AA). Suunnitelma on pitää humala siiderissä 5 päivän ajan ja sitten pullottaa siideri.

9.10.2014. Pullotus. Lisäsin 91g taloussokeria pullokäymistä varten. Annan pullojen olla noin kaksi viikkoa huoneenlämmössä, ennen kellarointia. Maku oli pullotusvaiheessa hyvä vaikkakin tukkoinen nenä esto kunnollisen arvioinnin:) Palataan tuoksuun ja makuun kun nenä on taas auki. Viikon kuluttua pullotuksesta voisi testata yhden pullon, jotta näen miten hiilihappojen muodostus etenee.


Siideri #11
9.9.2014 Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.050 Hiivana WLP720.
10.9.2014 Käyminen alkanut


Siideri #12
9.9.2014 Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.050. Hiivana WLP715. Lisäsin vielä 450g taloussokeria, jonka sekoitin n. puoleen litraan kiehautettua vettä. Aloitus ominaispaino 1.065. Hiivana WLP715.
10.9.2014 Käyminen alkanut

12.10.2014. Siirsin siiderin pienempään 20 litran astiaan ja lisäsin sekaan 55g Sherry Oloroso tammilastuja. Lastut saa olla viikon verran "kypsyttämässä" makua.


Siideri #13
20.9.2014 Mehu puristamolta. Ominaispaino 1.050. Hiivana WLP775.
21.9.2014 Käyminen alkanut.

Siideri #14
1.10.2014 Mehu puristamolta. Ominaispaino 1.050.  Mehu oli niin kylmää (5C), että annoin mehun lämmetä huoneenlämmössä yön yli ennen hiivausta.
2.10.2014 Mehun hiivaus
3.10.2014 Käyminen alkunut

perjantai 5. syyskuuta 2014

Omenasiiderin valmistus

Tässä on ”versio 2” ohje siitä miten siideriä valmistetaan Stenkullassa. Ohjeen ensimmäinen versio löytyy paremman puoliskon Aamu Omenatarhassa –blogista.


Tarvikkeet:
25L käymispönikkä elikkäs ”Poeka”
Viinihiivaa
Vesilukko (tulee yleensä pojan mukana)
Ominaispainomittari
Viinilappo
Korkituslaite
Kruunukorkkeja
Tyhjiä lasipulloja (0,33 tai 0,5 l)
Desinfiointiainetta puhdistukseen
”Suht reippaasti” omenoita
sokeria (jälkikäymiseen)


Siiderin valmistus alkaa sillä, että kerätään reipas satsi omenoita. Meidän tapauksessa kaksi aivan täyttä banaanilaatikkoa (banaanilaatikko vetää n. 20kg omenaa). Tarvittavien omenoiden määrä riippuu niiden kypsyydestä, eli hiukan raa'asta omenasta tulee enemmän mehua, kuin täysin kypsästä. Meillä tulee 40 kilon satsista n. 30litraa mehua, eli vähän jäi sellaisenaan juotavaksikin. Omenat viedään paikalliselle mehupuristamolle ja pyydetään että mehu tehdään raakana (siis omenatuoremehua). Mehustamot (ainakin meidän) tarjoaa myös mahdollisuuden. että mehu pastöroidaan, jolloin mehu säilyy kauemmin, mutta samalla siinä tuhoutuu bakteereita(?) joita tarvitaan käymisvaiheessa. Tai näin olen ainakin netistä antanut itseni ymmärtää. Enivei kun omenat on saatu mehuna takaisin, aletaan hommiin. Muista pestä ja desinfioida mehun kuljetukseen tarkoitetut pönikät kunnolla!

Ensimmäiseksi laitteet täytyy puhdistaa huolellisesti. Puhdistuksessa pitää muistaa kaksi vaihetta: pesu ja desinfiointi. Laitteittessa ei saa olla likaa, joten ensin käymisastia ja muut tarvikkeet pestään kunnolla astianpesuaineella, jotta kaikki irtolika saadaan pois. Pesun jälkeen tavarat huuhdellaan kunnolla, jotta kaikki pesuaine saadaan pois. Pesun jälkeen tehdään desinfiointi. Itse käytän nykyään desinfiointiin StarSan merkkistä desinfiointiainetta. Sen etuna on, että sitä ei tarvitse huuhdella pois, desinfiointiaika on lyhyt ja aine on hyvin riittoisaa. Ostin n. 4,5dl pullon ainetta n. puolitoista vuotta sitten ja sitä on jäljellä vielä n. 1/3. Desinfiointikertoja on tullut varmaan parikymmentä. Lisäksi se säilyy veteen sekoitettuna desinfiointiliuoksena hyvin, joten sitä voi säilyttää pidemmän aikaa ja käyttää kun on tarvis. Minulla on sitä aina suihkepullon verran kaapissa. Tuota ainetta saa ostettua kotioluttarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Useimmista päivittäistavarakaupoista saa ostettua myös desinfiointiainetta, mutta se täytyy huuhdella vielä desinfioinnin jälkeen pois.

Pesun ja desinfioinnin jälkeen mehu kaadetaan ”poekaan”. Tässä vaiheessa mehun sokeripitoisuus on hyvä tarkastaa ominaispainomittarilla, jotta käymisen jälkeen saadaan laskettua se asian ydin eli alkoholiprosentti;). Parhaiten (ja infektioriskiä välttäen) ominaispaino tarkastetaan kaatamalla pieni annos mehua erilliseen mitta-astiaan, johon sitten ominaispainomittari laitetaan. Laita mittarin ilmoittama lukema talteen, sitä tarvitaan myöhemmin sekä tuon alkoholiprosentin laskemiseen, että käymisen loppuun menemisen tarkastamiseen.

Seuraavaksi sekaan laitetaan hiiva. Ensimmäisinä vuosina käytin kaupoista löytyviä viinin valmistuspakkauksia, joista käytin vain tuon hiivan. Viime vuonna käytin ensimmäistä kertaa kaikissa siiderierissä nestehiivoja, jotka tilasin Brewcatin verkkokaupasta. Nestehiivat ovat jonkin verran kalliimpia kuin kuivahiivat (joita viinipakkauksissa olevat hiivat ovat), mutta valikoima on laaja ja hiiva on varmasti tuoretta. Hiivan tuoreus vaikuttaa vahvasti siihen, miten hyvin se käyttää sokerin alkoholiksi. Omissa siidereissä käytin viime vuonna englantilaista siiderihiivaa sekä shampanjahiivaa. Tänä vuonna ostin noiden lisäksi yhden ”Sweet Mead/Cider” hiivan. Eri hiivalaadut tuottavat hieman (ja joskus, lajista riippuen, paljonkin) erilaisia makuja siideriin. En tässä lähde sen tarkemmin tuota hiivojen maailmoja avaamaan, siitä saisi kirjoitettua vaikka kuinka paljon. Lisätietoa löytyy runsaasti netistä. Kun hiiva on lisätty mehuun, laita kansi kiinni. Hiiva tarvitsee käymisen alkuvaiheessa myös tietyn määrän happea monistuakseen,  joten käymisastiaa on hyvä ravistaa muutama minuutti esim. sylissä (istu alas, ota käymisastia polvien päälle ja tee ”körö körö kirkkoon” lorua viitisen minuuttiaJ) . Ja hei, muista laittaa pieni pala Elmukelmua vesilukon reiän päälle ja sulje reikä peukalolla! Muuten tulee sotkuaJ Sen jälkeen laita vesilukko paikalleen, laita käymisastia mahdollisimman vedottomaan ja tasalämpöiseen paikkaan. Hyvä lämpötila on hiivasta riippuen n. 18-20 astetta. Hiivasta riippuen käymisen pitäisi alkaa eli ”Pojan pitäisi alkaa höpöttämään” noin vuorokaudessa.

Hiivasta, mehun sokerin määrästä ja lämpötilasta riippuen käyminen kestää vuorokaudesta noin viikkoon. Käymisen loppumisen huomaa siitä, että ”Pojan” vesilukon pulputustahti hiljenee pikkuhiljaa kunnes se lakkaa kokonaan. Käymisen päätyttyä annetaan siiderin (kyllä omenamehu on tässä vaiheessa muuttunut siideriksi) seistä paikallaan noin pari viikon verran, jotta hiiva ehtii laskeutua astian pohjalle. Itse pidän siideriä käymisastiassa noin kolme viikkoa. Toinen vaihtoehto on siirtää siideri n. viikon jälkeen uuteen käymisastiaan, kun hiivan primäärikäymisvaihe on ohi. Tämä nopeuttaa jonkin verran siiderin kirkastumista loppuvaiheessa kun iso osa hiivasta saadaan siirtovaiheessa jätettyä ensimmäiseen (primääri) käymisastiaan. Siirto kuitenkin edellyttää, että luotat omiin desinfiointitaitoihisiJ Siirto ei ole mitenkään pakollinen, siideri kyllä kirkastuu ilman sitäkin. Käymisen loppumisen voi vielä varmistaa ominaispainomittarilla. Mittarin lukeman pitäisi olla hyvin lähellä 1.000 arvoa. Meillä lukema mehussa on siinä 1.045 – 1.050 ja lukema käymisen jälkeen 1.000 – 1.002. Jos siiderin ominaispaino (eli lukema ilmoittaa sokerin määrän nesteessä) paljon päälle tuon 1.000 on mahdollisuus, että se ei ole vielä käynyt loppuun. Tässä tilanteessa jätä siideri vielä viikoksi käymisastiaan ja mittaa paino sitten uudelleen. Jos lukema ei viikon jälkeen ole muuttunut on käyminen loppunut. Käymisen kanssa ei kannata kiirehtiä, sillä jos pullotat siiderin ennen kuin käyminen on loppunut, voi pulloihin kerääntyä liikaa painetta ja pullot voivat räjähtää. Sitä sotkua kannattaa välttää ja olla siis kärsivällinenJ

Tämän jälkeen vaihtoehtoja on kaksi (tai kolme jos janottaa oikein tuhottomasti). Vaihtoehto yksi: siiderin voi pullottaa saman tien, jolloin siitä tulee ns. still cider (tai farmhouse tai farmstyle) eli siihen ei muodostu kuplia. Vaihtoehto kaksi on keittää 3dl vettä ja sulattaa siihen n. 2dl fariinisokeria tai hunajaa. Tämä seos kaadetaan tyhjään (desinfioituun) astiaan ja lapotaan siideri käymisastiasta sen päälle. Siideriä voi sitten varovasti hämmentää. 2. vaihtoehdossa siiderissä olevat hiivan jämät kuluttavat lisätyn sokerin pullossa ja siideriin saadaan kivasti kuplia. Tämän jälkeen siiderin voi pullottaa. Muista pestä ja desinfioida pullot samaan tapaan kuin käymisastiat!

Pullotuksen jälkeen siiderin on hyvä kypsyä pari kuukautta esim. kellarissa, jolloin siiderissä vielä oleva hiiva laskeutuu pullon pohjalle ja siideri kirkastuu. Jos teet vaihtoehto kahden mukaan ja lisäät sokeria pullotusvaiheessa, pidä pullot pari viikkoa huoneenlämmössä, jotta hiiva ehtii käyttää sokerin ja muodostaa hiilihapot. Jos käytät perinteistä siiderihiivaa, on sitä syytä kypsyttää pullossa vähintään kuukausi. Hiiva tuottaa käymisen sivutuotteena rikkiä ja se poistuu pullokypsytyksessä n. kahdessa-kolmessa viikossa.

Niin ja siiderin valmistuksessa voi fiilistellä (tai hifistellä, miten sen vain haluaa sanoaJ) lisäämällä käymisastiaan pääkäymisen jälkeen (eli kun vesilukon pulputus on vähentynyt huomattavasti tai jopa loppunut) erilaisia mausteita. Me olemme kuivahumaloineet siideriä humalapelleteillä (humalaa saa tilattua nettikaupoista, meillä sitä on nykyään pakastimessa aina kotioluen valmistuksen myötä), vaniljatangoilla, kanelitangoilla ja tähtianiksella. Tuo kuivahumaloitu siideri oli aivan mahtavaa.

Jos haluat kuivahumaloida tai kuivamaustaa siideriä, niin muista tarvikkeiden desinfiointi. Humala tai mausteet kannattaa lisätä erillisessä ”verkkosukassa”, joka on desinfioitu esim. keittämällä se. Humala tai mausteet laitetaan ”sukkaan” ja suljettu sukka laitetaan noin 3-5 päiväksi käymisastiaan siiderin sekaan.

Hyviä siideri hetkiä!

tiistai 26. elokuuta 2014

Batch no:7 - Single hop EKG Bitter "La Tour de Bitter"


12.7.2014

Useamman voimakkaasti humaloidun jenkki pale alen teon jälkeen siinsi mielessä jonkun hieman maltaisemman ja täyteläisemmän oluen teko. Humalaa oluessa saisi kuitenkin olla mukana mutta vähemmän kuin APA-tyylissä. Eihän siinä silloin voi muuta kuin alkaa suunnitella britti-bitterin tekoa. Tyylinä siis English Pale Ale/Extra Special(Strong) Bitter. Kesäperinteen (kai se on perinne, jos se tapahtuu kahtena perättäisenä kesänä?) mukaisesti tämä ollut tehtiin kollaboraation, kuten edelliskesän Satku, JanneK:n kanssa.

Olueen makumaailmaan haluttiin reilusti keksimäistä mallasta, joten perusmaltaaksi valittiin ehkä hieman poikkevasti Viking Maltin Vienna mallas. Sitä tukemaan ja tuomaan lisää entsyymiaktiivisuutta hieman Pale Ale mallasta. Lisäksi mukaan tuli erikoismaltaista tummaa Crystal-mallasta antamaan makua ja ripaus Black-mallasta tuomaan väriä olueen. Tuota viimeksi mainittua laitettiin todella vähän, jotta olueen ei tule paahdetun maltaan makua.

Humalointi päätettiin tehdä tällä kertaa vain yhden engalntilaisen humalan voimin. Pakastimessa oli valmiina East Kent Goldingsia sekä Fugglesia ja niistä käyttöön valittiin East Kent Goldings.

Hiivana käytettiin ensimmäistä kertaa Danstarin Windsoria. Valmistajan mukaan sen pitäisi soveltua juurikin autenttisiin englantilaisiin pintahiivaoluisiin ja tuottaa täyteläisia oluita brittityylisillä esterisellä maulla ja tuoksulla.


Misc:





12,00 gGypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)Water Agent

15,06 gIrish Moss (Boil 15,0 mins)Fining


Maltaat:





3,50 kgVienna (7,0 EBC)Grain
65,4 %
1,50 kgPale Ale Malt (5,0 EBC)Grain
28,0 %
0,27 kgCrystal 200 (200,0 EBC)Grain
5,0 %
0,08 kgBlack (1500,0 EBC)Grain
1,5 %



Humalat:






65,00 gEast Kent Goldings (EKG) [4,50 %] - Boil 90,0 min

36,8 IBUs
35,00 gEast Kent Goldings (EKG) [4,50 %] - Steep/Whirlpool 30,0 min

7,1 IBUs

Hiiva:
2,0 pkgWindsor (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast


Mäskäys:
60min 67C

Keitto:
90min

IBU:
44

EBC:
37

OG:
1.060

FG:
1.020

ABV:
5,3%

Käyminen
19-20C

Pullotus:
78g taloussokeria

Käyminen alkoi reippaasti yön aikana ja pulputus jatkui aktiivisesti noin 4 päivää. Viikon kuluttua siirsin sekundäärikäymisastiaan, OG oli siinä vaiheessa jo tippunut tavoitteeseen 1.020. Eli ainakin reipasta tahtia hoiti Windsor hiiva hommansa.

Kaksi viikkoa sekundäärin siirron jälkeen oluen pullotus. Pullotusvaiheessa lisäsin 78g taloussokeria pullossa tapahtuvaa jälkikäymistä varten.Yleensä tykkään, että oluessa on reilusta hiilihappoa, mutta tämän oluen kanssa hain enemmän real ale tyylistä suht mietoa hiilihapotusta. Tuolla 78g sokeria pitäisi tulla noin 2.1 vol CO2, joka sopii brittityyliseen aleen.





keskiviikko 13. elokuuta 2014

Batch no:6 - Imperial IPA (Bryggeri Homebrew Club kilpailu)


Kesäkuu 2014

Bryggeri Helsinki järjestää kotiolut harrastajille kilpailun, jossa on kutkuttava palkinto: voittaja pääsee tekemään oman oluensa Bryggeri Helsingin laitteistolla yhdessä heidän panimomestarinsa kanssa. Lisäksi olut julkistetaan lokakuussa Helsingissa Olut ja Viski Expossa. Kilpailuun pitää kehittää resepti Imperial/Double India Pale Aleen ja myös tehdä se. Valmistetut oluet toimitetaan Bryggeri Helsinkiin tuomaroitavaksi. Ja kyllähän tähän kilpailuun pitää oma korsi laittaa kekoon. Ideoita hetken pyöriteltyäni päädyin mielikuvissa ulkonäöltään  kuparisen punertavaan olueen ja humaloinnin tekisin "semi"jatkuvahumaloituna, eli tässä tapauksessa lisäisin humalaa keittovaiheessa joka 15 minuutti. Ajattelin, että näin saisin aromin ja katkeron paremmin tasapainoon, kun humalaa käytetään aikaslailla paljon. Yritän kuitenkin pitää humalan ja oluen muut osa-alueet tasapainossa niin, että humalointi on reilua mutta ei vedä poskia liian klommolle tai polta kieltä.

Perusmaltaana käytän Viking Maltin Pale Alea ja Sahti mallasta tuomaan hieman väriä. Ajattelin myös että Sahti maltaan käytöllä saisin hivenen tasattua oluen makua hivenen vähemmän maltaiseksi verrattuna pelkään Pale Ale maltaan käyttöön. Ohennan oluen mallasrunkoa myös lisäämällä noin viisi prosenttia sokeria. Lopputuloksen pitäisi olla kuiva, joten mäskäyslämpötilaksi ajattelin yksivaiheinfuusion alapäätä n.63-64C.

Humaliksi valitsin korkean alfahappopitoisuuden omaavia jenkkihumalia. Katkeropuolelle Chinook ja Simcoe kaksikko, keiton keskivaiheille perinteistä Amarilloa ja loppuun vielä Centennial ja Chinook antamaan aromia. Kuivahulointiin vielä Citra, Amarillo, Cascade trio.



Misc:





12,00 gGypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)Water Agent1-


Maltaat:





4,50 kgPale Ale Malt (5,0 EBC)Grain273,8 %
1,00 kgSahti Malt (10,0 EBC)Grain316,4 %
0,25 kgCrystal EBC 200 (200,0 EBC)Grain44,1 %
0,35 kgCane (Beet) Sugar (0,0 EBC)Sugar55,7 %


Humalat:





10,00 gChinook [12,40 %] - Boil 75,0 minHop613,7 IBUs
10,00 gSimcoe [14,20 %] - Boil 75,0 minHop715,7 IBUs
10,00 gChinook [12,40 %] - Boil 60,0 minHop813,1 IBUs
10,00 gSimcoe [14,20 %] - Boil 60,0 minHop915,1 IBUs
10,00 gAmarillo [12,50 %] - Boil 45,0 minHop1012,2 IBUs
10,00 gAmarillo [12,50 %] - Boil 30,0 minHop1110,2 IBUs
10,00 gCentennial [11,00 %] - Boil 15,0 minHop125,8 IBUs
10,00 gChinook [12,40 %] - Steep/Whirlpool 30,0 minHop135,1 IBUs
20,00 gAmarillo [12,50 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop150,0 IBUs
20,00 gCascade [5,50 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop160,0 IBUs
20,00 gCitra [14,40 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop170,0 IBUs

Hiiva:





1,0 pkgSafale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]Yeast14-


IBU:
91

EBC:
20

OG:
1.074

FG:
1.010

ABV:
8,4%

Pullotus:
104g luomusokeria

Ja lopputulos kahden viikon pullokypsytyksen jälkeen.


tiistai 29. heinäkuuta 2014

Batch no:4 - IPA

Tammikuu 2014

Uusi yritys tehdä India Pale Alea. Aromihumalina halusin ehdottomasti käyttää Ahtanumia ja Citraa. Katkerohumalia aikani pyöriteltyä päädyin Summitiin. Satkun tekemisestä oli jäänyt yli kaksi kiloa Maris Otteria, joten otin sen perusmaltaaksi. Halusin myös oluen runkoon jonkin verran tukevuutta, joten päädyin käyttämään kolmea eri karamellimallasta sekä Munichia.


Resepti:

Amt Name Type # %/IBU
5,00 kgPale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) (5,9 EBC)Grain177,8 %
0,66 kgCara Plus 10 (10,0 EBC)Grain210,3 %
0,40 kgMunich (18,0 EBC)Grain36,2 %
0,25 kgCrystal 100 (100,0 EBC)Grain43,9 %
0,12 kgCrystal 200 (200,0 EBC)Grain51,9 %
30,00 gSummit [15,80 %] - Boil 90,0 minHop658,1 IBUs
20,00 gCitra [14,40 %] - Boil 30,0 minHop725,4 IBUs
20,00 gAhtanum [5,20 %] - Boil 0,0 minHop80,0 IBUs
1,0 pkgWLP051 - California Ale V YeastYeast9-
20,00 gAhtanum [5,20 %] - Dry Hop 14,0 DaysHop100,0 IBUs
20,00 gCitra [14,40 %] - Dry Hop 14,0 DaysHop110,0 IBUs
15,00 gSummit [15,80 %] - Dry Hop 14,0 DaysHop120,0 IBUs


Mäskäys:
60min 63C

Keitto:
90 min

IBU:
83

EBC:
23

ABV:
7,5%




Lopputulos heinäkuussa kuvattuna. Sopii hyvin yhteen myös suklaakakun ja jäätelön kanssa!




lauantai 19. heinäkuuta 2014

Batch no:1 IPA (josta tuli Indian Brown Ale?)

5.5.2013. Päivä jolloin alkoi oma oluenpanoharrastus. Toki luettua, opiskeltua ja pohdittua asiaa tuli kauan ennen tuota päivää. Siideriä olin syksyisin tehnyt jo usemman vuoden ja ajatus oluen teosta alkoi herätä, kun neljä käymisastiaa oli suurimman osan vuotta tyhjillään. Kyllähän niille pitäisi hyötykäyttöä löytyä ympäri vuoden, ajattelin. Tilaisuus oluentekoon tuli, kun toinen tyttömme syntyi ja isyysloman aikana tuli asiaan perehdyttyä sen verran, että sain tilattua tarvikkeet sitä varten.

Oluttyyliksi valikoitui IPA ja resepti pohjautui löysästi Brooklyn BrewStoren Beer Making Bookin Everyday IPAan, mutta kun tietenkään reseptin jenkkimaltaita ei löytynyt, niin meni vähän arpomiseksi. Myös Lovibond/SRM vs. EBC oli aikalailla hakusessa, joten tuli otettua hieman tummempaa karamellimallasta.

Resepti

Amt Name Type # %/IBU
3,98 kgPale Ale Malt (5 EBC)Grain171,8 %
0,90 kgCrystal 100 (100 EBC)Grain216,2 %
0,45 kgCaraPlus (200 EBC)Grain38,1 %
0,22 kgMunich (18 EBC)Grain43,9 %
14,00 gChinook [11,40 %] - Boil 60,0 minHop523,9 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 45,0 minHop614,0 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 30,0 minHop711,8 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 15,0 minHop87,6 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 5,0 minHop93,1 IBUs
1,0 pkgSafale S-04Yeast10-

Mäskäys (BIAB tyylillä):
60min 65C

Keitto:
60min

IBU:
60

EBC:
48

(Täytyypä kehittää joku pohja näille resepteille, ei näitä jaksa näin käsin joka kerta naputtaa)

Muistiinpanoihin olen kirjoittanut, että OG olisi ollut 1,065. Ei turhan tehokas mäskäys, kun BeerSmith antaa arvioksi 1,082.

Muistikuvat siitä, miten eka kerta meni: Aloitin hommat siinä neljän viiden aikaan päivällä. Mäskäys meni ihan OK, kunnes tuli aika nostaa mäskipussi ylös. Eipä ollut ihan helppoa yksin nostaa 25 litran kattilasta mäskipussia, valuttaa siitä vierre pois ja huudella. Piti huutaa vaimo apuun. Keitto kesti aivan tuhottoman kauan, kiitos meidän vanhan täysin mopon sähkölieden. Reilun tunnin tai kahden jälkeen, kun vierre oli "lupaillut" kiehumisen alkua hyvän tovin, hain kaasupullon sekä -polttimen ja jatkoin sillä. Sen jälkeen lähti vierre vihdoin kiehumaan. Talon alakerran kaikki ikkunat olivat aivan täynnä kosteutta kun sain keiton vihdoin valmiiksi. Kattilan jäädytys isossa muovilaatikossa kylmässä vedessä suihkutilassa kesti myös pirun pitkään. Loppujen lopuksi sain kuin sainkin sellaiset 17 litraa vierrettä käymisastiaan. Päälle vielä kattilan sekä muiden tarvikkeiden pesu ja valmiita oltiin. Eikä kellokaan ollut kuin sellaiset kaksi tai kolme aamuyöllä =)

BIAB hommat jäi tähän yhteen keittoon. Hommasin seuraavaa kertaa varten toisen 25 litran kattilan:)




Batch no:3 - Porter


31.8.2013

Ensimmäinen itse kehitetty resepti. Haussa oli talven synkkiin ja kylmiin iltoihin sekä kaakeliuunin tulen ääreen olut, joka lämmittäisi mukavasti (siis vaimon lisäksi :)). Suuntaviivoina oli omat suosikki portterit Stallhagen Winter Porter, Malmgård X-Porter sekä Stone Smoked Porter. Oluen tuli lisäksi sopia jouluna olutlimpun tekoon.

Resepti:

Amt Name Type # %/IBU
5,37 kgPilsner (3,0 EBC)Grain182,0 %
0,52 kgCara Plus 200 (220,0 EBC)Grain28,0 %
0,20 kgChocolate Malt (900,0 EBC)Grain33,0 %
0,20 kgMunich (18,0 EBC)Grain43,0 %
0,13 kgBlack (1500,0 EBC)Grain52,0 %
0,13 kgPeat Smoked Malt (5,5 EBC)Grain62,0 %
20,00 gCentennial [12,00 %] - Boil 90,0 minHop728,9 IBUs
32,00 gColumbus [14,20 %] - Boil 15,0 minHop825,4 IBUs
1,0 pkgWLP007 - Dry English AleYeast9-

Mäskäys:
60 min 65C

Keitto:
90 min

IBU:
54

EBC:
73

OG:
1.071

FG:
1.014

ABV:
7,5%


perjantai 18. heinäkuuta 2014

Batch no:2 "Satku" - Kunnianhimoinen yritys tehdä Nogne O #100 klooni

Nälkä kasvoi syödessä vai pitäisikö sanoa juodessa:) Toiseksi panokerraksi valikoitui yhden lempiolueni Nogne O #100 kloonin teko. Kun kerran löytyi itse Kjetil Jiukunin kertoma ohje oluen tekoon Brewing Networkin Can You Brew It -jaksosta, niin pakkohan sitä oli kokeilla. Ja eihän näin hienoa olutta voi yksin tehdä, joten olut tehtiin kollaboraatiotyyliin ystäväni Jannen kanssa.

Panolaitteisto oli myös kasvanut yhden hanallisen 25 litran kattilan verran, jotta ei tarvinnut pussimäskäyksen kanssa mennä. Heti kun päästiin hommiin, niin huomattiin, että eihän mäskikattila vedä kaikkea sitä mallasta minkä resepti vaatii:) Jouduimme jättämään kaksi kiloa Marris Otteria pois lopullisesta reseptistä.

Resepti:
Amt Name Type # %/IBU
6,00 kgMaris Otter Malt (7,9 EBC)Grain185,1 %
0,88 kgWheat Malt (3,9 EBC)Grain212,4 %
0,18 kgChocolate (1773,0 EBC)Grain32,5 %
56,00 gChinook [12,90 %] - Boil 90,0 minHop481,2 IBUs
56,00 gCentennial [12,40 %] - Boil 15,0 minHop536,2 IBUs
25,00 gColumbus [11,00 %] - Boil 0,0 minHop60,0 IBUs
1,0 pkgWLP007 - Dry English AleYeast7-
26,00 gChinook [12,90 %] - Dry Hop 14,0 DaysHop80,0 IBUs

Mäskäys:
60 min 63C
15 min 72C

Keitto:
90 min

IBU:
117
(Nogne O ilmoittaa #100:n IBU lukemaksi 80, koska laskevat mukaan vain ensimmäisen humalalisäyksen, loput lasketaan aromihumaloinniksi ja niiden IBU:t tulee kaupan päälle:))

OG:
1.090

FG:
1.022

Pullotus:
92g sokeria


Ei siis mennyt aivan alkuperäisten speksien mukaan, mutta hyvää tuli silti:)

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Batch no:5 American Pale Ale

Jes, pitkästä aikaa löytyi taas aikaa oluen tekoon! (Ja nyt ensimmäistä kertaa muistiinpanot siitä blogin kautta.) Edellisestä kerrasta olikin jo kulunut aikaa melkein puoli vuotta. Perhe (kaksi ipanaa ja vaimo), koti (90 vuotta vanha omakoti talo) ja sen toukokuussa alkanut keittiö/suihku remontti suunnitteluineen sekä päivätyö on vienyt ajan tehokkaasti.

Tarkoitus olisi saada aikaiseksi American Pale Ale. Reseptin APAlle tein alunperin jo maaliskuussa ja mielessä oli tehdä APA sessio tyyppiseksi eli olut olisi suomalaisittan "maitokauppavahvuinen". Mutta aivan viime metrillä tulin toisiin ajatuksiin (järkiini?) ja nostin perusmaltaan määrää sen verran, että olut olisi vahvuudeltaan noin 5,5 prosenttia. Halusin tällä tavalla saada olueen hieman tukevampaa runkoa ja sitä kautta nautittavuutta, mutta juoma pysyisi kuitenkin lämpimän päivän päätteeksi tai saunan jälkeen nautittavana "palauttavana" janojuomana.

Reseptistä muodostui siis tällainen:

Maltaat:
Pale Malt (Viking Malt) 4,5 kg (92%)
CaraPlus (Viking Malt) 0,25 kg (5%)
Crystal 200 (Viking Malt) 0,15kg (3%)

Humalat:
Columbus (12,9% AA) 12g 90min
Columbus (12,9% AA) 12g 30min
Ahtanum (5,2% AA) 10g 5min
Ahtanum (5,2% AA) 20g 0min
Ahtanum (5,2% AA) 10g dry hop 5vrk
Amarillo (12,5% AA) 10g dry hop 5vrk
Citra (14,4% AA) 10g dry hop

Hiiva:
Safale US-05

Mäskäys:
Yksi vaihe infuusio 65C 60min

Keitto:
90min

IBU:
38

ABV:
5,5%





 Sunnuntai alkoi jo varhain seitsemän aikoihin, mutta siitä oli kiittäminen yksi vuotiasta tytärtä, joka aloittelee lähes tulkoon joka päivä noihin aikoihin. No ei muuta kuin kahvia koneeseen, Pikku Kakkonen pyörimään televisioon ja katselemaan pienen ihmisen iloisia aamutohinoita. Lopun perheen herättyä pari tuntia myöhemmin aloin viemään panimotarvikkeita saunaan ja  noin tuntia myöhemmin olikin jo mäskäysvesi lämpiämässä. Onneksi on tullut kaikki tarvikkeet puunattua kunnolla puhtaaksi edellisen panokerran jäljiltä, niin alkuvalmisteluista pääsi vauhdilla oluen tekoon.

Mäskäysvesi lämpenemässä

Mäskäys
Veden lämmetessä BrewMaten kehoittamaan n. 72 asteeseen, virittelin mäskäyskattilan kuntoon. Käytössäni on 25 litran hanallinen kattila, jonka valepohjan virkaa suorittaa tällä hetkellä mäskäyspussi. Työn alla on saada pussi korvattua toisenlaisella ratkaisulla, mutta ihan OK se on tuollakin mennyt... Kattilan ympärille on askarrellut kuplamuovista ja alumiiniteipistä eristeen, joka oli nyt ensi kertaa käytössä. Sitten vaan maltaat kattilaan ja vettä päälle. Aah, sitä mäskistä nousevaa tuoksua! Digitaalinen lämpömittari mäskiin ja tarkkailemaan lämpötilaa. Omassa saunapanimossa vesi "siirtyy" vesikattilasta mäskikattilaan litran mitalla. Kun n. 16 litraa vettä oli mennyt mäskikattilaan lämpömittari näytti 65C niin kattilan kansi paikoilleen ja mäski tekeytymään.  Sekoittelin mäskiä noin vartin välein ja tarkkailin lämpötilaa samalla. Uusi eriste tuntui toimivan hyvin, mäskin lämpö tippui vain 1,5 asteella tunnin aikana!


Samalla kun mäskäys oli käynnissä niin täytin vesikattilaa huuhtelua varten ja laitoin veden lämpiämään uudelleen. En tiedä miksi, mutta en täyttänyt kattilaa kokonaan vaan jostain kumman syystä ajattelin, että 10 litraa kattilassa jo olevan veden kanssa riittää... (Mental note itselle: täytä vesikattila aina täyteen!). Kun vesi oli lämpiämässä niin hain vierrettä varten yhden käymispönikän, joita käytän huuhtelun aikana vierteen säilyttämiseen ja pesin sen.

45min mäskäyksen jälkeen tarkastin mäskin pH:n valuttamalla vierrettä lasiin ja jaahdyttämällä sen huoneen lämpöiseksi. PH jäi hieman korkeaksi (5.6). Pitää ostaa kalsiumsulfaattia pH:n laskemiseksi ennen seuraavaa kertaa.

Tunnin mäskäyksen jälkeen vierteen laskuun. Lisäsin mäskiin n. neljä litraa lähes kiehuvaa vettä nostaakseni mäskin lämpötilaa lähemmäs 72C. Jouduin kierrättämään vierrettä parikymmentä minuuttia ennen kuin se oli mielestäni tarpeeksi kirkasta, jonka jälkeen aloin hitaasti laskemaan vierrettä. Vierteen vahvuus 1.054. Huuhteluvettä lisäsin aina sitä mukaan kun mäskin pinta oli laskenut sentin verran mallaspatjan yläpuolelle. Noin 15 litran keräyksen jälkeen mittasin ominaispainon uudelleen ja se oli 1.030.  Huuhteluun käytin13 litraa vettä. Tässä vaiheessa huomasin, että huuhteluvesi oli lopussa ja kerättynä oli käymispöntön mukaan sellaiset 21 litraa vierrettä... DOUH! Aikaisemmilla kerroilla vierrettä olen kerännyt n. 25 litraa, joten vajaaksi jäätiin.


Hot break
Vierre keittokattilaan (sama kuin veden lämmitykseen käytetty 25 litran kattila) ja ei kun tulille. Edessä puolentoista tunnin keitto. Hot breakin kohdalla keräsin pintaan tulleet vaahdot pois ja jäin odottamaan kiehumisen alkamista. Kun vierre alkoi kiehua tiputin sekaan 12g Columbusta. Uuh sitä tuoksua! Ensimmäisen lisäyksen jälkeen oli tunti aikaa ennen seuraavaa humalan lisäystä, joten painuin pihalle touhuamaan vaimon ja tyttärien kanssa. Tunnin keiton jälkeen oli aika laittaa lisää humalaa: toinen 12g Columbusta. Viisi minuuttia ennen keittämisen lopettamista sekaan 10g Ahtanumia ja kuohunnan loputtua laitoin uppojäähdyttimen desinfioitumaan. Sitten vielä lopettamisen yhteydessä sekaan 20g Ahtanumia.


Columbus ja Ahtanum odottamassa vierteeseen pääsyä.

Pyöritin vierrettä noin 20min simuloidakseni whirlpoolia ja sitten jäähdytys päälle. Vierre jäähtyi parissa kymmenessä minuutissa 90 asteesta 24 asteeseen. Lapposin jäähtyneen vierteen desinfioidulla lapolla kattilasta käymispönttöön. Safale US-05 sekaan ja reiluksi viideksi minuutiksi ravistamaan suljettua käymispöntöä ilmatakseni vierteen. 

Koska ilma oli lämmin ja kodin remppa pahasti vaiheessa jätin käymispöntön saunan pukuhuoneeseen käymään. Vaikka siellä ei ole lämmitystä niin lattian betonilaatta tasaa kesäisin hyvin lämpötilan vaihteluja, kunhan ei ole viileää/lämmintä liian pitkään... Vesilukon pulputus alkoikin iloisesti yön aikana. Pukuhuoneen lämpötila pyörikin kivasti 17-19 asteen välissä koko käymisajan. Puolentoista viikon jälkeen siirsin oluen sisälle lämpimämpään loppukäymistä varten.

Kaksi viikkoa käymisen alkamisesta siirsin oluen sekundääriin ja lisäsin kuivahumalat. Olut oli käynyt 1.006. Meni siis aikalailla alemmaksi kun suunnitellun 5,5% ABV:n sijaan tuli melkein 6,5% ja hiivan apparent attenuation (mitähän se on suomeksi) 88%. Ilmeisesti aika tiukkaa tavaraa tuo US-05.