tiistai 7. lokakuuta 2014

Siiderit 2014

Tässä juttua tämän vuoden tekeillä olevista siidereistä. Päivittelen tätä juttua sitä mukaan kun jotain tapahtuu. Suunnitelmissa oli tehdä viisi erää, kolmella erilaisella hiivalla: WLP715 Champange Yeast, WLP775 English Cider Yeast ja WLP720 Sweet Mead Yeast. Kaikki hiivat ovat White Labsin nestehiivoja. WLP715 ja WLP775 hiivoja käytin jo viime vuonna. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä "normi" siideriä (eli vain mehu ja hiiva), vahvempi siideri lisätyn sokerin avulla sekä kuivahumaloitua siideriä.

Siideri #10
Kauden ensimmäinen siideri. Puristettavissa omenoissa oli mukana myös jonkun verran valkeaa kuulasta, jota ei yleensä ole käytetty, koska siitä ei hirveän laadukasta mehua tunnu tulevan. Tarkoitus kuivahumaloida.

7.9.2014.  Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.040. Hiivana WLP775 (kaadettu suoraan putkilosta mehun sekaan.

8.9.2014 Käyminen alkanut kunnolla.

2.10.2014. Siirsin siiderin toiseen käymisastiaan ja laitoin sekaan 40g australialaista Summer-humalaa (6,4% AA). Suunnitelma on pitää humala siiderissä 5 päivän ajan ja sitten pullottaa siideri.

9.10.2014. Pullotus. Lisäsin 91g taloussokeria pullokäymistä varten. Annan pullojen olla noin kaksi viikkoa huoneenlämmössä, ennen kellarointia. Maku oli pullotusvaiheessa hyvä vaikkakin tukkoinen nenä esto kunnollisen arvioinnin:) Palataan tuoksuun ja makuun kun nenä on taas auki. Viikon kuluttua pullotuksesta voisi testata yhden pullon, jotta näen miten hiilihappojen muodostus etenee.


Siideri #11
9.9.2014 Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.050 Hiivana WLP720.
10.9.2014 Käyminen alkanut


Siideri #12
9.9.2014 Mehu saatu puristamolta. Ominaispaino 1.050. Hiivana WLP715. Lisäsin vielä 450g taloussokeria, jonka sekoitin n. puoleen litraan kiehautettua vettä. Aloitus ominaispaino 1.065. Hiivana WLP715.
10.9.2014 Käyminen alkanut

12.10.2014. Siirsin siiderin pienempään 20 litran astiaan ja lisäsin sekaan 55g Sherry Oloroso tammilastuja. Lastut saa olla viikon verran "kypsyttämässä" makua.


Siideri #13
20.9.2014 Mehu puristamolta. Ominaispaino 1.050. Hiivana WLP775.
21.9.2014 Käyminen alkanut.

Siideri #14
1.10.2014 Mehu puristamolta. Ominaispaino 1.050.  Mehu oli niin kylmää (5C), että annoin mehun lämmetä huoneenlämmössä yön yli ennen hiivausta.
2.10.2014 Mehun hiivaus
3.10.2014 Käyminen alkunut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti