lauantai 10. tammikuuta 2015

Batch no: 9 Porter


Syksy ja talvi alkoivat tehdä tuloaan ja mielessä alkoi pyörimään tuhdimmat oluet, joita voisi nauttia illan pimetessä lämpimän kaakeliuunin tai puuhellan vierellä. Portteria on myös meillä käytetty jo useamman vuoden jouluna limpun tekoon, joten siitä on hyvä aloittaa talvioluiden sarja. Pohjana on viime vuonna tehty porter, jossa kokeilumielessä muutin humalia, muutamaa erikoismallasta ja hiivaa.. Jatkossa täytyy vähentää muutokset yhteen kerrallaan, niin tulee ehkä paremmin hahmotettua miten muutos vaikuttaa lopputulokseen oluessa. Niin ja ei pidä häslätä oluen teossa, se auttaa myös siihen, että lopputulos olisi lähempänä suunniteltua.

Tehty 30.9.2014

Amt Name Type # %/IBU
9,12 gGypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
4,50 kgPilsner (3,0 EBC)Grain276,6 %
0,45 kgBarley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC)Grain37,6 %
0,40 kgCrystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118,2 EBC)Grain46,8 %
0,20 kgBlack (1500,0 EBC)Grain53,4 %
0,20 kgChocolate Malt (900,0 EBC)Grain63,4 %
0,13 kgPeat Smoked Malt (5,5 EBC)Grain72,2 %
25,00 gNorthern Brewer [8,50 %] - Boil 90,0 minHop825,5 IBUs
15,06 gIrish Moss (Boil 15,0 mins)Fining9-
23,50 gPerle [8,00 %] - Boil 15,0 minHop1010,5 IBUs
2,0 pkgWindsor (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast11-

Mäskäys
67C 60min
75C 5min

Keitto
90min

IBU
36

EBC
72

OG
1.060

FG
1.020

ABV
5,3

Käyminen
20C n. kolme viikkoa

Lyhyenä yhteenvetona tämän teko: Käytössä ensimmäistä kertaa uusi 36 litran kattila keittoa varten (joten keiton tehokkuus/haihtuvan nesteen määrä hakusessa), ensimmäisessä humalan lisäyksessä huolimattomasti melkein kaikki humalat kerralla kattilaan, josta seuraa aika massiivinen ylikiehuminen (sekä kattilan että panijan:)). Loppukeiton aika meni sitten ylikiehumisen jälkiä siivotessa. Jäähdytysvaiheessa onnistuin vielä rikkomaan ominaispainomittarin ja aloitusominaispaino jäi arvoitukseksi tässä vaiheessa. Vierrettä oli kuitenkin sen verran vähän, että lisäsin kolme litraa vettä, jotta pääsin vähän lähemmäs arvioitua vierteen määrää. No kun seuraavana päivänä, uuden ominaispainomittarin hankinnan jälkeen, mittasin säästetyn vierrenäytteen ominaispainon niin alihan se oli ja aika reilusti: 1.060... Tällä mentiin.

Käyminen pysähtyi 1.020:een eikä suostunut enää käynnistymään vaikka ravistelin käymisastiaa ja siirsin sen lämpimämpään tilaan. Kuulunee tuon hiivan ominaisuuksiin, ainakin valmistajan kuvauksen perusteella. No tulihan testattua hiiva toistamiseen (eka kerta bitterissä, johon se ehkä sopii paremmin), mutta taisi ko. hiivan käyttö jäädä näihin pariin kertaan.





1 kommentti:

  1. Sain tätä juomaa joulun aikaan pari pulloa, kiitos vain paljon En ole lainkaan oluen ystävä ja saadessani nuo pullot ajattelin milloinkahan nämäkin ovat tyhjät. Pari kuukautta kesti ennen kuin rohkenin maistaa ja ihmeekseni joudun toteamaan, että hyviä olivat. Suosittelen kaikkia oluen valmistamisesta innostuneita kokeilemaan tämän iloliemen tekemistä.

    VastaaPoista