keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Batch no:5 American Pale Ale

Jes, pitkästä aikaa löytyi taas aikaa oluen tekoon! (Ja nyt ensimmäistä kertaa muistiinpanot siitä blogin kautta.) Edellisestä kerrasta olikin jo kulunut aikaa melkein puoli vuotta. Perhe (kaksi ipanaa ja vaimo), koti (90 vuotta vanha omakoti talo) ja sen toukokuussa alkanut keittiö/suihku remontti suunnitteluineen sekä päivätyö on vienyt ajan tehokkaasti.

Tarkoitus olisi saada aikaiseksi American Pale Ale. Reseptin APAlle tein alunperin jo maaliskuussa ja mielessä oli tehdä APA sessio tyyppiseksi eli olut olisi suomalaisittan "maitokauppavahvuinen". Mutta aivan viime metrillä tulin toisiin ajatuksiin (järkiini?) ja nostin perusmaltaan määrää sen verran, että olut olisi vahvuudeltaan noin 5,5 prosenttia. Halusin tällä tavalla saada olueen hieman tukevampaa runkoa ja sitä kautta nautittavuutta, mutta juoma pysyisi kuitenkin lämpimän päivän päätteeksi tai saunan jälkeen nautittavana "palauttavana" janojuomana.

Reseptistä muodostui siis tällainen:

Maltaat:
Pale Malt (Viking Malt) 4,5 kg (92%)
CaraPlus (Viking Malt) 0,25 kg (5%)
Crystal 200 (Viking Malt) 0,15kg (3%)

Humalat:
Columbus (12,9% AA) 12g 90min
Columbus (12,9% AA) 12g 30min
Ahtanum (5,2% AA) 10g 5min
Ahtanum (5,2% AA) 20g 0min
Ahtanum (5,2% AA) 10g dry hop 5vrk
Amarillo (12,5% AA) 10g dry hop 5vrk
Citra (14,4% AA) 10g dry hop

Hiiva:
Safale US-05

Mäskäys:
Yksi vaihe infuusio 65C 60min

Keitto:
90min

IBU:
38

ABV:
5,5%





 Sunnuntai alkoi jo varhain seitsemän aikoihin, mutta siitä oli kiittäminen yksi vuotiasta tytärtä, joka aloittelee lähes tulkoon joka päivä noihin aikoihin. No ei muuta kuin kahvia koneeseen, Pikku Kakkonen pyörimään televisioon ja katselemaan pienen ihmisen iloisia aamutohinoita. Lopun perheen herättyä pari tuntia myöhemmin aloin viemään panimotarvikkeita saunaan ja  noin tuntia myöhemmin olikin jo mäskäysvesi lämpiämässä. Onneksi on tullut kaikki tarvikkeet puunattua kunnolla puhtaaksi edellisen panokerran jäljiltä, niin alkuvalmisteluista pääsi vauhdilla oluen tekoon.

Mäskäysvesi lämpenemässä

Mäskäys
Veden lämmetessä BrewMaten kehoittamaan n. 72 asteeseen, virittelin mäskäyskattilan kuntoon. Käytössäni on 25 litran hanallinen kattila, jonka valepohjan virkaa suorittaa tällä hetkellä mäskäyspussi. Työn alla on saada pussi korvattua toisenlaisella ratkaisulla, mutta ihan OK se on tuollakin mennyt... Kattilan ympärille on askarrellut kuplamuovista ja alumiiniteipistä eristeen, joka oli nyt ensi kertaa käytössä. Sitten vaan maltaat kattilaan ja vettä päälle. Aah, sitä mäskistä nousevaa tuoksua! Digitaalinen lämpömittari mäskiin ja tarkkailemaan lämpötilaa. Omassa saunapanimossa vesi "siirtyy" vesikattilasta mäskikattilaan litran mitalla. Kun n. 16 litraa vettä oli mennyt mäskikattilaan lämpömittari näytti 65C niin kattilan kansi paikoilleen ja mäski tekeytymään.  Sekoittelin mäskiä noin vartin välein ja tarkkailin lämpötilaa samalla. Uusi eriste tuntui toimivan hyvin, mäskin lämpö tippui vain 1,5 asteella tunnin aikana!


Samalla kun mäskäys oli käynnissä niin täytin vesikattilaa huuhtelua varten ja laitoin veden lämpiämään uudelleen. En tiedä miksi, mutta en täyttänyt kattilaa kokonaan vaan jostain kumman syystä ajattelin, että 10 litraa kattilassa jo olevan veden kanssa riittää... (Mental note itselle: täytä vesikattila aina täyteen!). Kun vesi oli lämpiämässä niin hain vierrettä varten yhden käymispönikän, joita käytän huuhtelun aikana vierteen säilyttämiseen ja pesin sen.

45min mäskäyksen jälkeen tarkastin mäskin pH:n valuttamalla vierrettä lasiin ja jaahdyttämällä sen huoneen lämpöiseksi. PH jäi hieman korkeaksi (5.6). Pitää ostaa kalsiumsulfaattia pH:n laskemiseksi ennen seuraavaa kertaa.

Tunnin mäskäyksen jälkeen vierteen laskuun. Lisäsin mäskiin n. neljä litraa lähes kiehuvaa vettä nostaakseni mäskin lämpötilaa lähemmäs 72C. Jouduin kierrättämään vierrettä parikymmentä minuuttia ennen kuin se oli mielestäni tarpeeksi kirkasta, jonka jälkeen aloin hitaasti laskemaan vierrettä. Vierteen vahvuus 1.054. Huuhteluvettä lisäsin aina sitä mukaan kun mäskin pinta oli laskenut sentin verran mallaspatjan yläpuolelle. Noin 15 litran keräyksen jälkeen mittasin ominaispainon uudelleen ja se oli 1.030.  Huuhteluun käytin13 litraa vettä. Tässä vaiheessa huomasin, että huuhteluvesi oli lopussa ja kerättynä oli käymispöntön mukaan sellaiset 21 litraa vierrettä... DOUH! Aikaisemmilla kerroilla vierrettä olen kerännyt n. 25 litraa, joten vajaaksi jäätiin.


Hot break
Vierre keittokattilaan (sama kuin veden lämmitykseen käytetty 25 litran kattila) ja ei kun tulille. Edessä puolentoista tunnin keitto. Hot breakin kohdalla keräsin pintaan tulleet vaahdot pois ja jäin odottamaan kiehumisen alkamista. Kun vierre alkoi kiehua tiputin sekaan 12g Columbusta. Uuh sitä tuoksua! Ensimmäisen lisäyksen jälkeen oli tunti aikaa ennen seuraavaa humalan lisäystä, joten painuin pihalle touhuamaan vaimon ja tyttärien kanssa. Tunnin keiton jälkeen oli aika laittaa lisää humalaa: toinen 12g Columbusta. Viisi minuuttia ennen keittämisen lopettamista sekaan 10g Ahtanumia ja kuohunnan loputtua laitoin uppojäähdyttimen desinfioitumaan. Sitten vielä lopettamisen yhteydessä sekaan 20g Ahtanumia.


Columbus ja Ahtanum odottamassa vierteeseen pääsyä.

Pyöritin vierrettä noin 20min simuloidakseni whirlpoolia ja sitten jäähdytys päälle. Vierre jäähtyi parissa kymmenessä minuutissa 90 asteesta 24 asteeseen. Lapposin jäähtyneen vierteen desinfioidulla lapolla kattilasta käymispönttöön. Safale US-05 sekaan ja reiluksi viideksi minuutiksi ravistamaan suljettua käymispöntöä ilmatakseni vierteen. 

Koska ilma oli lämmin ja kodin remppa pahasti vaiheessa jätin käymispöntön saunan pukuhuoneeseen käymään. Vaikka siellä ei ole lämmitystä niin lattian betonilaatta tasaa kesäisin hyvin lämpötilan vaihteluja, kunhan ei ole viileää/lämmintä liian pitkään... Vesilukon pulputus alkoikin iloisesti yön aikana. Pukuhuoneen lämpötila pyörikin kivasti 17-19 asteen välissä koko käymisajan. Puolentoista viikon jälkeen siirsin oluen sisälle lämpimämpään loppukäymistä varten.

Kaksi viikkoa käymisen alkamisesta siirsin oluen sekundääriin ja lisäsin kuivahumalat. Olut oli käynyt 1.006. Meni siis aikalailla alemmaksi kun suunnitellun 5,5% ABV:n sijaan tuli melkein 6,5% ja hiivan apparent attenuation (mitähän se on suomeksi) 88%. Ilmeisesti aika tiukkaa tavaraa tuo US-05.









5 kommenttia:

  1. Sillä lailla! Pikemmin kuin edes itse arvaan pihallasi on joku janoinen pyöräilijä. Toivottavasti kellarista löytyy joku virkiste uupuneelle sotkijalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, kiitti. Kyllä sieltä virkistettä löytyy:) Ehkä jopa pullo tai kaksi viime kesän kollaboraatiota...

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Maistoin äsken hieman jo kypsymään ehtinyttä apaa, kertakaikkisen mielenkiintoinen juoma. Suutuntuma aivan ylimaallinen, ja mansikan makuleikki loppukatkeron kanssa upeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun maistuu! Tuossa on kyllä omaanmakuunkin tosi onnistunut humalointi.

      Poista