lauantai 14. helmikuuta 2015

Batch no: 11 Wee Heavy

Talviolut "trilogian" päätösosaksi halusin tehdä, jotain hyvin vahvaa ja maltaista. Olin suunnitellut Wee Heavyn tekemistä jo tovin, varmaan lähemmäs puoli vuotta. Siitä asti kun luin Brew Your Own lehden artikkelin oluesta. Lisäksi kun kellarissa oli pullo AleSmithin Wee Heavyä, joka tuli kesällä maisteltua, niin pakkohan sitä oli yrittää. Omissa silmissäni tämä tyyli on yksi parhaimmista talvella nautittavista oluista: maltaista maukeutta, lämmittävää alkoholia ja pehmeää "paksua" suutuntuma. Oluttyyli suorastaan vaatii päästä nautittavaksi kylmänä talvi-iltana, kun pakkanen paukkuu nurkissa, tuuli humisee hormissa ja tuli räiskyy kaakeliuunissa.

Mäskikattilana käyttämäni 25 litran kattila vetää maksimissaan sellaiset 9 kiloa mallasta, joten tämän teko menee aivan tuonne ylärajalla. Tuolla noin yhdeksällä kilolla mallasta joutuu mäskäyksessä käyttämään sen verran vähän vettä (veden ja maltaan suhde 1:1,8), että mäskäystehokkuus kärsii jonkin verran. Parantaakseni hieman tehokkuutta tein mäskäyksen lopuksi erillisen 10 minuutin ulosmäskäyksen, jossa nostin mäskin lämpötilan kaasupolttimen päällä 75 asteeseen 10 minuutiksi melkein jatkuvasti mäskiä sekoittaen.  Lisäksi korjaan tuota heikentynyttä mäskäystehokkuutta ja hieman liian pientä mäskikattilaan tilavuutta lisäämällä keittovaiheessa puoli kiloa kuivamallasta nostamaan ominaispainoa.

Tekopäivä:
14.11.2014


Amt Name Type # %/IBU
15,00 gGypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)Water Agent1-
4,00 kgPale Ale Malt (5,0 EBC)Grain241,6 %
4,00 kgVienna (7,0 EBC)Grain341,6 %
0,50 kgMunich (18,0 EBC)Grain45,2 %
0,35 kgCrystal 100 (100,0 EBC)Grain53,6 %
0,15 kgCrystal 200 (200,0 EBC)Grain61,6 %
0,12 kgBlack (1500,0 EBC)Grain71,2 %
0,50 kgAmber Dry Extract (24,6 EBC)Dry Extract85,2 %
27,98 gPerle [8,00 %] - Boil 90,0 minHop919,7 IBUs
15,06 gIrish Moss (Boil 15,0 mins)Fining10-
33,57 gFuggles [5,90 %] - Boil 10,0 minHop115,9 IBUs
2,0 pkgNottingham (Danstar #-) [23,66 ml]Yeast12-

Mäskäys
67C 60min
75C 10min

Keitto
90min

IBU
26

EBC
46

OG
1.091

FG
1.024

ABV
8,9

Käyminen
18C n. kolme viikkoa

Lämmitin mäskäysveden 77 asteeseen ja aloin kaatamaan vettä litra kerrallaan mäskikattilaan ja sekoittamalla maltaina aina viiden litran kaadon jälkeen. 17 litran jälkeen mäskikattila oli melkein piripintaan täynnä ja lämpömittari näytti mäskin lämpötilaksi 68 astetta. Vielä kerran mäskin sekoitus ja sitten kansi paikalleen ja pari fleecevilttiä päälle pitämään lämpöä. Tunnin mäskäyksen jälkeen mäskikattilan suht raskas siirto kaasupolttimen päälle ja suht pienellä liekillä mäskin lämmitys 75 asteeseen samalla sekoittaen lähes tulkoon jatkuvasti ettei mäski pala pohjaan. Ulosmäskäyksen jälkeen kattila takaisin omalle paikalleen saunan lauteille, huuhteluvesi takaisin kaasupolttimen päälle ja veden loppulämmitys n. 76 asteiseksi. Sillä välin kun huuhteluvesi lämpeni kohdelämpötilaan, aloin kierrättämään vierrettä mäskikattilasta viereen kirkastamiseksi. Noin neljän litran jälkeen vierre alkaa olla tarpeeksi kirkasta ja sitä voi alkaa valuttaa. Huuhteluvettä lisäsin aina siinä vaiheessa, kun vierteen pinta laski mäskin yläosan alapuolelle. Huuhteluun käytetty 23 litraa vettä ja lopputuloksena oli 28 litraa vierrettä. Vierteen ominaispaino 1.081 (BeerSmithin arvio 1.078).

Vierteen siirto vedestä tyhjennettyyn keittokattilaan ja kaasupoltin täysille lämmittämään vierre kiehuvaksi. Samalla kun vierre lämpeni, niin lisäsin puoli kiloa Muntosin Amber kuivamallasta. 90 minuutin keitto. Heti kun kiehuminen alkoi, sekaan meni 29 grammaa Perle humalaa. Viidentoista minuutin kohdalla sekaan 15 grammaa Irish Mossia kirkastamista varten ja kymmenen minuutin kohdalla vielä 34 grammaa Fugglesia. Keitto meni tällä kertaa nätisti ilman kommelluksia.

Jäähdytyksen jälkeen koossa oli noin 20 litraa vierrettä ominaispainolla 1.091. Aloitus ominaispaino osui kerrankin juuri suunnitelluksi. Vierteen hiivaus kahdella paketilla Danstar Nottingham kuivahiivaa, jotka nesteytetty valmistajan ohjeen mukaan reilussa kahdessa desissä vettä.

Käymispöntön sijoitin keittiön nurkkaan, jossa on suht tasainen 17-19 astetta.  Vesilukko alkoikin pulputuksensa noin vuorokauden kuluttua. Kahden viikon kuluttua vesilukon aktiivuus alkoi olla lopussa, mutta annoin oluen olla vielä viikon verran astiassa, jotta hiiva ehti laskeutua tarpeeksi ja sakkaa ei kerry turhan paljoa pullon pohjalle. Pullotuksessa käytin 83 grammaa sokeria n. 18 litraan olutta (4,6 g/l), joka näin jälkikäteen ajatellen on aika vähäisesti, vaikkakin olutyylin hiilihapotuksen rajojen sisällä.

Tätä kirjoitettaessani 14.2.2015 pullot ovat vielä kellarissa kypsymässä (paria joululahjaksi annettua pulloa lukuunottamatta). Ehkä tänään pitää ottaa yksi testiin...


3 kommenttia:

  1. Laita heti kommenttia kun maistat! Ensi talven juomaksi sitten edelleen AleSmithin jalanjäljiltä: Old Numbskull. Ehdotusta ohjannee juuri nyt nauttimani Malmgård BW, huikean hyvää. Ties vaikka kattila kasvais kesän mittaan kun sitä tarpeeksi syöttää.

    VastaaPoista
  2. Juuh, laitellaan:) tuon Old Numbskullin kohdalla pitää kyllä ottaa haaste vastaan. Eiköhän tuollainen saada tavalla tai toisella tehtyä...

    VastaaPoista
  3. Tästä vielä internetiin ikuisiksi ajoiksi kommentti: oli tavattoman hyvää skottialea.

    VastaaPoista