keskiviikko 13. elokuuta 2014

Batch no:6 - Imperial IPA (Bryggeri Homebrew Club kilpailu)


Kesäkuu 2014

Bryggeri Helsinki järjestää kotiolut harrastajille kilpailun, jossa on kutkuttava palkinto: voittaja pääsee tekemään oman oluensa Bryggeri Helsingin laitteistolla yhdessä heidän panimomestarinsa kanssa. Lisäksi olut julkistetaan lokakuussa Helsingissa Olut ja Viski Expossa. Kilpailuun pitää kehittää resepti Imperial/Double India Pale Aleen ja myös tehdä se. Valmistetut oluet toimitetaan Bryggeri Helsinkiin tuomaroitavaksi. Ja kyllähän tähän kilpailuun pitää oma korsi laittaa kekoon. Ideoita hetken pyöriteltyäni päädyin mielikuvissa ulkonäöltään  kuparisen punertavaan olueen ja humaloinnin tekisin "semi"jatkuvahumaloituna, eli tässä tapauksessa lisäisin humalaa keittovaiheessa joka 15 minuutti. Ajattelin, että näin saisin aromin ja katkeron paremmin tasapainoon, kun humalaa käytetään aikaslailla paljon. Yritän kuitenkin pitää humalan ja oluen muut osa-alueet tasapainossa niin, että humalointi on reilua mutta ei vedä poskia liian klommolle tai polta kieltä.

Perusmaltaana käytän Viking Maltin Pale Alea ja Sahti mallasta tuomaan hieman väriä. Ajattelin myös että Sahti maltaan käytöllä saisin hivenen tasattua oluen makua hivenen vähemmän maltaiseksi verrattuna pelkään Pale Ale maltaan käyttöön. Ohennan oluen mallasrunkoa myös lisäämällä noin viisi prosenttia sokeria. Lopputuloksen pitäisi olla kuiva, joten mäskäyslämpötilaksi ajattelin yksivaiheinfuusion alapäätä n.63-64C.

Humaliksi valitsin korkean alfahappopitoisuuden omaavia jenkkihumalia. Katkeropuolelle Chinook ja Simcoe kaksikko, keiton keskivaiheille perinteistä Amarilloa ja loppuun vielä Centennial ja Chinook antamaan aromia. Kuivahulointiin vielä Citra, Amarillo, Cascade trio.



Misc:





12,00 gGypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins)Water Agent1-


Maltaat:





4,50 kgPale Ale Malt (5,0 EBC)Grain273,8 %
1,00 kgSahti Malt (10,0 EBC)Grain316,4 %
0,25 kgCrystal EBC 200 (200,0 EBC)Grain44,1 %
0,35 kgCane (Beet) Sugar (0,0 EBC)Sugar55,7 %


Humalat:





10,00 gChinook [12,40 %] - Boil 75,0 minHop613,7 IBUs
10,00 gSimcoe [14,20 %] - Boil 75,0 minHop715,7 IBUs
10,00 gChinook [12,40 %] - Boil 60,0 minHop813,1 IBUs
10,00 gSimcoe [14,20 %] - Boil 60,0 minHop915,1 IBUs
10,00 gAmarillo [12,50 %] - Boil 45,0 minHop1012,2 IBUs
10,00 gAmarillo [12,50 %] - Boil 30,0 minHop1110,2 IBUs
10,00 gCentennial [11,00 %] - Boil 15,0 minHop125,8 IBUs
10,00 gChinook [12,40 %] - Steep/Whirlpool 30,0 minHop135,1 IBUs
20,00 gAmarillo [12,50 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop150,0 IBUs
20,00 gCascade [5,50 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop160,0 IBUs
20,00 gCitra [14,40 %] - Dry Hop 7,0 DaysHop170,0 IBUs

Hiiva:





1,0 pkgSafale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]Yeast14-


IBU:
91

EBC:
20

OG:
1.074

FG:
1.010

ABV:
8,4%

Pullotus:
104g luomusokeria

Ja lopputulos kahden viikon pullokypsytyksen jälkeen.


4 kommenttia:

  1. Tuntuu olevan aikamoista tiedettä tuon juoman valmistaminen :)

    VastaaPoista
  2. Juu, on siinä tiedettä ja ainakin yhtä paljon taidetta:)

    VastaaPoista
  3. Mutta ehkäpä eniten tunnetta?

    VastaaPoista
  4. Jep, tunteen kanssa mennään kanssa paljon:)

    VastaaPoista