lauantai 19. heinäkuuta 2014

Batch no:1 IPA (josta tuli Indian Brown Ale?)

5.5.2013. Päivä jolloin alkoi oma oluenpanoharrastus. Toki luettua, opiskeltua ja pohdittua asiaa tuli kauan ennen tuota päivää. Siideriä olin syksyisin tehnyt jo usemman vuoden ja ajatus oluen teosta alkoi herätä, kun neljä käymisastiaa oli suurimman osan vuotta tyhjillään. Kyllähän niille pitäisi hyötykäyttöä löytyä ympäri vuoden, ajattelin. Tilaisuus oluentekoon tuli, kun toinen tyttömme syntyi ja isyysloman aikana tuli asiaan perehdyttyä sen verran, että sain tilattua tarvikkeet sitä varten.

Oluttyyliksi valikoitui IPA ja resepti pohjautui löysästi Brooklyn BrewStoren Beer Making Bookin Everyday IPAan, mutta kun tietenkään reseptin jenkkimaltaita ei löytynyt, niin meni vähän arpomiseksi. Myös Lovibond/SRM vs. EBC oli aikalailla hakusessa, joten tuli otettua hieman tummempaa karamellimallasta.

Resepti

Amt Name Type # %/IBU
3,98 kgPale Ale Malt (5 EBC)Grain171,8 %
0,90 kgCrystal 100 (100 EBC)Grain216,2 %
0,45 kgCaraPlus (200 EBC)Grain38,1 %
0,22 kgMunich (18 EBC)Grain43,9 %
14,00 gChinook [11,40 %] - Boil 60,0 minHop523,9 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 45,0 minHop614,0 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 30,0 minHop711,8 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 15,0 minHop87,6 IBUs
14,00 gCascade [7,80 %] - Boil 5,0 minHop93,1 IBUs
1,0 pkgSafale S-04Yeast10-

Mäskäys (BIAB tyylillä):
60min 65C

Keitto:
60min

IBU:
60

EBC:
48

(Täytyypä kehittää joku pohja näille resepteille, ei näitä jaksa näin käsin joka kerta naputtaa)

Muistiinpanoihin olen kirjoittanut, että OG olisi ollut 1,065. Ei turhan tehokas mäskäys, kun BeerSmith antaa arvioksi 1,082.

Muistikuvat siitä, miten eka kerta meni: Aloitin hommat siinä neljän viiden aikaan päivällä. Mäskäys meni ihan OK, kunnes tuli aika nostaa mäskipussi ylös. Eipä ollut ihan helppoa yksin nostaa 25 litran kattilasta mäskipussia, valuttaa siitä vierre pois ja huudella. Piti huutaa vaimo apuun. Keitto kesti aivan tuhottoman kauan, kiitos meidän vanhan täysin mopon sähkölieden. Reilun tunnin tai kahden jälkeen, kun vierre oli "lupaillut" kiehumisen alkua hyvän tovin, hain kaasupullon sekä -polttimen ja jatkoin sillä. Sen jälkeen lähti vierre vihdoin kiehumaan. Talon alakerran kaikki ikkunat olivat aivan täynnä kosteutta kun sain keiton vihdoin valmiiksi. Kattilan jäädytys isossa muovilaatikossa kylmässä vedessä suihkutilassa kesti myös pirun pitkään. Loppujen lopuksi sain kuin sainkin sellaiset 17 litraa vierrettä käymisastiaan. Päälle vielä kattilan sekä muiden tarvikkeiden pesu ja valmiita oltiin. Eikä kellokaan ollut kuin sellaiset kaksi tai kolme aamuyöllä =)

BIAB hommat jäi tähän yhteen keittoon. Hommasin seuraavaa kertaa varten toisen 25 litran kattilan:)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti